Mikrobiom jelitowy a mózg – dr Katarzyna Kuć

Badania z ostatnich lat wskazują na niebagatelny wpływ mikrobioty jelitowej na organizm, a co więcej – na mózg. Nowopoznane szlaki komunikacji między bakteriami jelitowymi i mózgiem pozwalają wnioskować, że mogą one regulować procesy psychiczne i zachowanie. Wiemy już, że mikrobiota jelitowa odgrywa szczególną rolę w zaburzeniach lękowych i depresyjnych. Zaobserwowano również pewne związki mikrobioty z chorobami neurorozwojowymi i neurodegeneracyjnymi. Podczas wykładu przedstawione zostaną najnowsze doniesienia naukowe na temat wpływu mikrobioty jelitowej na ośrodkowy układ nerwowy.

dr Katarzyna Kuć – adiunkt w Katedrze Psychologii Biologicznej i Behawioralnej na Wydziale Psychologii Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Stopień naukowy doktora nauk biologicznych zdobyła w Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Kierowniczka Laboratorium GutTeam w Centrum Badań Neuropoznawczych Uniwersytetu SWPS, w którym wraz ze swoim zespołem pracuje nad dwoma projektami badawczymi. Pierwszy dotyczy wpływu przeszczepów mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne pacjentów. Drugi skupia się na związkach między nawykami żywieniowymi, mikrobiotą i funkcjonowaniem poznawczym.

Wykład odbył się w ramach kolejnej edycji Dnia Mózgu 2020 na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Więcej o wydarzeniu: https://www.swps.pl/uczelnia/aktualnosci/21277-dzien-mozgu-2020 Więcej…

Oryginalny wpis: Mikrobiom jelitowy a mózg – dr Katarzyna Kuć